Wat heeft de jeugd nu aan ons volwassenen te vertellen.
20 november 2022 

Wat heeft de jeugd nu aan ons volwassenen te vertellen.

Gesprekken tussen twee intensivisten en onze toekomst.

-Onze jeugd en toekomst kijkt naar ons corona beleid en zegt; wij kunnen het beter. -Jullie bepalen regels en houden daardoor zelf veel in stand, maar niemand luistert naar ons. -Sinds wanneer mag je geen lol meer maken en worden alle leuke dingen verboden. -Er lijkt nog maar een probleem, terwijl er veel belangrijkere zaken zijn, welke wij straks mogen oplossen omdat jullie alleen maar bezig zijn met het corona virus en de niet werkende QR pas.


Uitleggen wat wij op de intensive care zien wat het corona virus met een menselijk lichaam kan doen, aan een groep burgers in de leeftijd onder de 25 jaar, is lastig. Maar omdat deze bevolkingsgroep bij een corona besmetting in het overgrote merendeel van de gevallen alleen lichte verkoudheid klachten krijgt, ook heel begrijpelijk. Het virus staat gelukkig ver van hen af en is niet levensbedreigend voor deze groep en daar mogen wij blij mee zijn, want de druk op de zorgcapaciteit vanuit deze groep is minimaal te noemen. Maar toch leggen wij een grote verantwoordelijkheid op hun schouders, welke niet bij hen behoort te liggen. Ze zijn niet verantwoordelijk voor de gezondheid van onze oudere generatie, dat zijn we in eerste instantie zelf en behoren we samen te doen in een zorgstaat als Nederland. We mogen hen ook niet de schuld geven, dat zij de besmetting bron zijn van het corona virus, want dat is niet zo.


Van alle bevolkingsgroepen hebben zij het minst last van het coronavirus, maar moeten wel de strengste beperkingen ondergaan in hun levensperiode van ontwikkeling en ontdekking. Waardoor ze op vele gebieden in deze persoonlijk ontwikkeling ernstig beperkt worden op sociaal, psychisch, emotioneel, sportief, onderwijskundig en persoonlijke ontwikkeling gebied. Wat in de toekomst onherroepelijk voor problemen gaat zorgen en nu akelig zichtbaar wordt door de cijfers van vele instanties, zodat we eigenlijk nu zelf een corona generatie aan het vormen zijn. Zoals bijvoorbeeld het Nederlands jeugdinstituut aangeeft; “hoe langer de pandemie duurt, hoe negatiever de gevolgen zijn voor het mentaal welbevinden van alle kinderen en jongeren”. We zitten vast in een oeverloze discussie over wie we de schuld kunnen geven en maken beleid op aannames en voorspellende computer modellen, zonder stil te staan bij de negatieve gevolgen op de langere termijn. Omdat wij zelf steeds minder zorgcapaciteit hebben gecreëerd en hebben geaccepteerd dat de afgelopen jaren veel zorgmedewerkers uit de zorg zijn vertrokken, kan het Nederlandse zorgsysteem geen reguliere zorg meer verlenen bij de standaard jaarlijkse virus uitbraken.


Dit is al jaren zo en is aan de jeugd en overigens ook aan ieder ander buiten de zorg niet uit te leggen. We verleggen het probleem naar buiten de zorgmuren en verzanden in tunnelvisies en verliezen het contact met elkaar. Daarbij laten we ons leiden door het virus en gaan we gebukt onder een opvatting dat we een aerogeen virus kunnen beheersen via een miljoenen kostende QR code, welke geen enkele gezondheid winst oplevert, maar alleen meer tegenstellingen en uitsluiting geeft. De regel bij ziekte blijf je thuis, is makkelijk uit te leggen en begrijpt iedereen en is al jaren effectief. Maar sommige maatregelen zijn niet meer uit te leggen of te begrijpen en bovendien niet succesvol tegen een virus. Over een algehele lockdown gaan we het niet meer hebben, wat deze is niet alleen ineffectief tegen een virus maar vooral desastreus voor de mensheid. Om de verspreiding van het coronavirus (SARS-CoV-2) te beheersen, hebben landen in verschillende mate niet-farmaceutische interventies (NPI's) geïmplementeerd, zoals onder andere sluiting van scholen of grenzen, terwijl andere zelfs volledige lockdowns hebben afgedwongen. Bij empirische schatting van de relatieve vermindering van het aantal nieuwe gevallen dat aan elke NPI wordt toegeschreven, bleek dat schoolsluitingen (8%)en lockdowns (5%) het minst effectief waren onder de NPI's. De vrijere aanpak van bijvoorbeeld Zweden, lijkt geen verschillende ziekte/besmetting cijfers te laten zien, maar deze gegevens moeten nog onderzocht worden.


Wij Sander de Lange en Aernout Lahaije, zijn in gesprek gegaan met kinderen en jong volwassenen, naar aanleiding van ons interview van 07 januari 2022, waarin we een gesprek voerden met Willemijn van Brenk (lerares voortgezet onderwijs), Evelien Dekker (leerlinge voortgezet onderwijs): zie https://verzorgdezorg.nl/interviews/.

Hieronder een greep uit wat wij hoorden van de kinderen en jong volwassenen waarmee wij hebben gesproken. Basisschool: Er is veel meer ruzie over dat stomme virus, op school, thuis en op de tv. We zijn niet meer lief naar elkaar en ik vind het jammer dat we veel leuke dingen op school niet meer mogen. We mochten geen kerst vieren en trakteren op je verjaardag mag ook niet meer. Ik mag ook niet meer naar oma en opa, want ik kan ze dood maken. We moeten een mondkapje opdoen, maar ik snap niet eens waarom. Mama zegt dat het een advies is, waarom zegt de directeur dan dat het moet? Ik kan moeilijk ademen en het stinkt en ik vind het vies. Maar als we het afdoen, dan krijgen we straf. Als je je mondkapje niet goed op hebt, mag je niet meer buiten spelen. Als we een snotneus hebben, moeten we testen en als er dan weer kinderen een slechte uitslag hebben, moeten we weer naar huis. Thuis hebben mama en papa ook stress, want dan moeten zij ook thuis blijven en kunnen niet zo snel opvang regelen.

De online lessen zijn 20 minuten per dag, daarna moeten we huiswerk maken. En als we het niet snappen, moeten we het maar aan onze ouders vragen zegt de meester. Maar mijn ouders komen niet uit Nederland en die kunnen me niet helpen met rekenen en taal, dus in de cito ben ik achteruit gegaan en mag nu niet meer naar de havo, dat vind ik erg, want dat wilde ik zo graag. Als we dan naar huis moeten door die stomme test, dan moet ik op mijn kamer blijven en dat vind ik niet leuk. Maar anders maak ik mama en papa ziek. Ik voel me vaak eenzaam en verdrietig en mis mijn vriendjes en het sporten. Ik hoorde van mijn ouders dat er een kind in de kofferbak moest gaan zitten, omdat het anders zijn moeder zou besmetten, ik ben blij dat dat niet mijn moeder is. Mijn ouders zeggen dat we geen testen nodig hebben, zij kunnen aan mij zien of ik ziek ben. Dan meten ze met een thermometer en hebben dus geen corona test nodig. Papa zegt dat toen hij kind was, hij altijd buiten speelde, koud, nat, in de modder en leerde luisteren naar zijn lijf.

Ik zou willen toveren dat alles weer was als toen ik in de 5e klas zat, dat was fijn. Ik vond school altijd vervelend, maar nu ben ik blij als ik er weer naar toe mag. Ik hoop dat de leraren stoppen met vragen of wij al geprikt zijn en of mijn ouders ook geprikt zijn, ik vind dat vervelende vragen. Ik heb vaak buikpijn als ik op school ben, want het is allemaal zo streng geworden. Ik durf niet naar school, als ik een snotneus heb, want dan wordt ik naar huis gestuurd en uitgelachen, dus blijf ik maar thuis. We moeten op het schoolplein in een bubbel blijven van onze eigen klas, maar dat virus heeft toch geen bubbel? Vaak spelen we met kinderen uit de andere klas, maar dat mag niet meer. Er is veel saai geworden.

Ik hoop dat we dit jaar wel ons toneelstuk kunnen doen en dat we daarna op kamp mogen, dat kon de laatste twee jaar niet. Ik wil erg graag de basisschool goed afsluiten met alle kinderen en leraren, maar dat is nog onzeker. Bijzondere wens van een van de kinderen: Kunnen jullie ook regelen dat we weer mogen lachen op onze pasfoto’s, dat is toch veel leuker, nu hebben we van die saaie boze foto’s.


Middelbare school: In het begin van de corona, waren we allemaal bang, maar we weten niet precies waarvoor. Waarom krijg ik de schuld voor de gezondheid van oude mensen, daar kan ik toch niks aan doen, wat een onzin. Wij moeten een mondkapje op, terwijl dat ding helemaal niet tegen een virus werkt zag ik op internet. In de gang moeten we het op en in de klas ineens niet meer, daar snapt niemand iets van. Alsof dat virus alleen gevaarlijk is als je loopt en niet als je zit. Ik heb gehoord dat als de school een goed ventilatie systeem heeft, we dan geen mondkapjes meer op hoeven. Nu worden de ramen in de winter open gezet, is het mega koud in de klas, maar mogen we niet onze jassen aan en moeten we opletten. Nou als ik het koud heb, ga ik rillen en kan ik me moeilijk concentreren. Laatst was er een politie agent op school, die ons kwam zeggen dat we een boete konden krijgen van 95 euro als ons mondkapje niet goed zat. Dat vonden we allemaal niet leuk, we dachten dat onze school veilig was, maar dat is niet meer. De politie is trouwens ook gevaarlijk geworden, die slaan gewoon mensen in elkaar. Ook oma’s opa’s en dat mag wel? Mijn vader zei altijd, de politie is je beste vriend, nou echt niet. Ook de leraren bemoeien zich met de corona, maar die zeggen de ene dag dit en de andere dag dat, dus blijft het irritant.

De beslisbomen of je wel of niet naar school mag, verschilt per week en school en bij de GGD krijg je ook steeds een vaag antwoord. Iedereen maakt naast de maatregelen ook nog eigen regels erbij, om het nog moeilijker te maken. We krijgen elke week een set zelftesten, die ik gewoon net als iedereen in de prullenbak op het schoolplein gooi. Als de zelftest positief is, moet ik toch testen bij de GGD, waarom dan die zelftesten, is overigens ook veel plastic voor de natuur. Daarbij weet niemand hoe je precies moet testen, daarin hebben ze ook al discussie. We moeten allemaal stomme regels volgen en mogen niet meer sporten of muziek maken. De sportclubs maken hun eigen regels, waarbij de ene wel mag trainen en de andere niet. Wel trainen, maar geen wedstrijden, hoe dan?

Dan mogen we weer naar school en dan weer niet en wij moeten maar zorgen dat we onze toetsen halen. De leraren kunnen zo veel minder uitleggen en zijn ook minder leuk. Als we stoppen met testen, kunnen we gewoon naar school, lijkt me een cool idee. We worden lui en ongemotiveerd genoemd, maar we zijn moe van al die online lessen. Die kinderarts met die rare naam van het OMT wil ons laten prikken om op vakantie te kunnen, maar de gezondheidsraad zegt dat een booster niet hoeft. Jullie maken regels waardoor wij ons moeten laten prikken om onze vrijheid terug te krijgen, maar kan niet voorkomen dat je ziek wordt. Zie NOS bericht van vrijdag 4 februari 2021. Verder kan niemand vertellen wat dat vele prikken met je lijf doet, dus tot die tijd, zoeken ze het maar uit. De slachtoffers van het Mexicaanse griep vaccin, zullen ook wel bedenkingen hebben. We mogen niet naar de kapper, maar wel naar de supermarkt, jullie zijn gek! Geen kinderen uit onze klas zijn in het ziekenhuis opgenomen, ook geen leraren trouwens, maar ze zijn wel bang voor ons. Het is een ziekte van oude mensen en die kunnen flink ziek worden, maar de mensen in het ziekenhuis doen hun best om ze beter te maken. In de zomer was het relax, toen konden we weer sporten.

Hoge school: Wat een onzekerheid kan een virus veroorzaken en wat een chaos aan regels zijn er gemaakt en opgelegd. Wij weten niet meer wat we nu wel en niet meer moeten doen en dat weten ze in het OMT en de politiek overduidelijk ook niet. Er wordt zomaar met grondrechten gesold en jullie laten dit zomaar gebeuren? Denk eens na en denk eens aan onze toekomst, wij willen in vrijheid blijven leven, waarbij de overheid de burgers niet onderdrukt, maar juist dient. Ze behoren het volk te vertegenwoordigen, maar hebben een andere agenda lijkt wel. Daarnaast zijn de politiek en de media absoluut niet betrouwbaar gebleken. We zijn het zat om onzinnige maatregelen, als mondkapjes, anderhalve meter te handhaven, terwijl we allemaal weten dat deze niet werken, hou op met jullie zinloze regels. Want keuzevrijheid en autonomie wordt in Nederland beschouwd als een zeer groot goed. Niemand weet precies wat de regels zijn m.b.t. onze vrijheid en wij bepalen onze vrijheid en niet het OMT of de politiek. Anderhalve meter lukt natuurlijk nooit, daarbij houdt een virus zich ook niet aan die afstand, schaf deze dan ook af. Zie deze uitzending: van minister Kuipers op donderdag 10 februari 2022. Als de censuur niet heeft toegeslagen, want er wordt te veel bepaald en vele experts worden niet gehoord.

De farmaceutische bedrijven nemen geen verantwoordelijkheid voor hun producten, maar wel de winsten. Zij geven niks terug aan de maatschappij, ze maken ons alleen afhankelijk van hen, daarmee zijn wij het niet eens. Een volledig gecontroleerde maatschappij maken jullie nu voor ons, waarin al onze privé gegevens zijn opgenomen en jullie deze niet eens kunnen beschermen, stop daarmee. Jullie vormen nu een wereld waarin wij niet willen leven. Er wordt gewerkt aan een volledig gecontroleerde maatschappij, waarin onze vrijheid wordt opgeofferd en daar moeten we blij mee zijn? Maar ondanks de protesten van steeds meer mensen, wordt er nogmaals 29 miljoen euro geïnvesteerd in deze schijnveilige (QR) methode. Er kan onmogelijk 100% bescherming van persoonsgegevens zijn, want er zijn al diverse data lekken geweest, waarbij de autoriteit persoonsgegevens de taak niet aankan. Een dergelijk controle systeem is dus onveilig en onwenselijk, wij hebben ook rechten en wij willen dit niet, luister naar ons!

Hoe kan het dat vele ondernemers financieel aan de grond zitten, terwijl de banken enorme winsten boeken; door alle leningen en lage rentes? Wanneer is de maat vol voor de ondernemers en zeggen ze nu is het genoeg! Grote bedrijven maken enorme winsten, hoe kan dat dan? Het leven wordt duurder! Wij hebben geen uitzicht meer op een woning door het beleid van de afgelopen jaren. Door de sluiting van de scholen, zijn vele kinderen gezakt in onderwijs niveau, welke onherroepelijk effecten zullen hebben op hun gezondheid met een verminderde baan kans in de toekomst. In onze belangrijkste tijd van zelfontwikkeling worden we beperkt op sociaal emotioneel gebied en lopen we allemaal een achterstand op. We ervaren meer stress en raken in een sociaal isolement, terwijl we weten dat de adolescentie een periode moet zijn van mogelijkheden in algehele vrijheid. Deze periode is essentieel voor onze persoonlijke ontwikkeling.

 Deze periode moeten we beschermen, koesteren en laat ons investeren in onszelf en elkaar voor een gedegen toekomst. Maar wat voor erfenis laten jullie aan ons; klimaat problemen, woning markt crisis, conflict tussen Rusland en Oekraïne, verminderd gezond toekomst perspectief en traumatisch slechte mentale gezondheid. We zullen nu moeten investeren in de Nederlandse maatschappij en de burgers. Net als de Groningers afdoende gecompenseerd behoren te worden voor de opvoering van de gaswinning voor Duitsland. Ook hierin is de overheid onbetrouwbaar. Net als de boeren niet de hoofdschuldigen zijn van het stikstofprobleem, we hebben ze nodig en daar moeten we trots op zijn. Voor de stikstof zijn we allen verantwoordelijk en vooral de industrie en vliegtuig maatschappijen hebben ook een aandeel hierin. Door veel boeren weg te jagen en landbouwgrond om te zetten in gebouwen, maar je Nederland totaal afhankelijk van het buitenland en raakt Nederland zijn autonomie kwijt. We hebben de boeren en landbouwgrond nodig om te overleven. Veteranen hebben burgers tegen de politie moeten beschermen, die alleen maar opkomen voor hun vrijheid. We eren deze veteranen helden niet door hen wederom in een gewelddadige situatie te plaatsen.

 De politie en de politiek, ondersteunen geen democratisch land, maar willen elke vorm van kritiek hardhandig onderdrukken en komen er mee weg. Ruzie maken en veroordelen, buitensluiten en handhaven, wees bewust wat voor soort mensen jullie hiermee creëren. Luister eens naar ons en besef dat op elk negatief effect van een virus maatregel het beleid moet worden aangepast. We behoren sport en cultuur niet te beperken, dat is onze uitlaatklep en essentieel in onze ontwikkeling en gezondheid. Door de zwakkere te beschermen, maken we de fysiek sterke mensen juist zwak. Meer dan 90% van de ouderen is of gevaccineerd of heeft corona doorgemaakt en is dus beschermd, waarom dan nog regels, dan is natuurlijke immuniteit toch ook goed? Dan is de discussie tussen de groep gevaccineerden en ongevaccineerden dus zinloos geweest, stelletje prutsers die jullie zijn. Verder zullen we toch moeten accepteren dat oudere mensen nu eenmaal een groter risico lopen op overlijden en dat een intensive care opname dat vaak niet kan voorkomen. De dood hoort bij het leven, net als geboortes. We kunnen er ons tegen verzetten, maar dit is onvermijdelijk en is geen keuze, wel de manier waarop we hiermee omgaan. Daarbij is de toekomst onzeker en zijn we bezorgd over het initiatief om op Europees niveau een internationaal verdrag over preventie en paraatheid van pandemie aan Nederland te binden. Zo geven we alle solidariteit op en worden nog meer afhankelijk van Brussel.

Wat zouden jullie willen veranderen aan het huidige beleid?

 • Afschaffen van verplichte mondkapjes, anderhalve meter, winkelwagentjes poetsen, dat lukt en werkt toch nooit. • Nooit meer scholen sluiten, stages annuleren of culturele evenementen verbieden.

 • En de politiek verbieden om zich nog met de zorg te bemoeien. Ze maken alleen maar ruzie en zeggen eerst dat ze iets niet gaan doen en dan doen ze het toch.

• We krijgen loop routes in school en het schoolplein wordt in vakjes gedeeld, wat heeft dat nu voor zin, tegen een virus dat in de lucht zweeft?

 • Dat ouderen mensen bepalen wanneer we wel of niet mogen sporten of naar buiten mogen. Leef je eens in, in onze wereld en jullie zijn zelf toch ook jong geweest?

• En kinderen op laten sluiten op hun kamer tegen een virus is niet goed en eng. • Hou op met ons zo bang te maken en ons de schuld te geven dat we onze oma’s en opa’s dood maken als we snot hebben of even hoesten. • Dat ons gezondheidzorg systeem wordt aangepast, zodat toekomstige virusuitbraken daarbinnen worden opgevangen en er geen gijzeling van de maatschappij meer nodig is.

 • Stoppen met het creëren van een volledig gecontroleerde maatschappij, waarbij vrijheden worden ingeperkt en de overheid te veel macht heeft over het welzijn van de Nederlandse burgers. Die QR pas willen wij niet. Wij willen vrij reizen en de wereld zien en sociale contacten opdoen, zonder dat we ons moeten verantwoorden of overheids instanties dit voor ons bepalen.

 • Als je al carnaval hebt gevierd, ondanks de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, dan moet je niet zeuren dat je je niet lekker voelt en al helemaal niet jezelf laten testen, dan hou je het systeem van beperkingen in stand. Wat een sukkel ben je dan. Wij danken alle kinderen en jong volwassenen en volwassenen voor de eerlijke en open gesprekken en zijn bijzonder verrast over de kijk van de jeugd op de corona aanpak en dragen de stem van de jeugd uit.

 Met vriendelijke groet, Sander de Lange en Aernout Lahaije, intensivisten en initiatief nemers van: www.verzorgdezorg.nl

Over de schrijver
Reactie plaatsen