6 thoughts on “Reageer hier

 1. Beste Aernout en Sander, ik ben verpleegkundige werkzaam in Alkmaar op Neurologie/Neurochrirugie. Ik ben erg blij met jullie initiatief. Een platform zoals jullie dit bieden is hard nodig om vorm te geven aan de kritiek en boosheid die ook ik voel over het gevoerde beleid. Ik heb de link aan gelijkgestemde collega’s gestuurd, en hopelijk verbindt dit ons en kunnen we eens gezamelijk naar buiten treden. Nu wordt het Covid- / zorgonderwerp erg gemeden op de werkvloer, merk ik. Iedereen blijft op zijn eilandje Het is ook lastig, want je moet het werk , ondanks menigsverschillen , samen neerzetten. Niemand wil een goede werksfeer verstoren. We moeten een manier vinden om gezamelijk uiting te geven aan onze ongenoegens. Hopelijk is dit de impuls! Bas

 2. Mijn idee is dat het tijd wordt dat de reguliere zorg samen gaat werken met de alternatieve zorg. o.a Orthomolucelair Leefstijl en Voedingsspecialisten, maar ook de specialisten die op veel verschillende manieren werken op het psychische vlak.

  Een integrale aanpak waarbij gezocht en gewerkt wordt aan oorzaken en gevolgen in plaats van symptoombestrijding.

  Tegelijkertijd het voedingsaanbod aanpassen. De macs, febo ’s etc dicht en op naar gezonde voeding.

  Bestrijdingsmiddelen eruit en biologische landbouw.

  Daar ligt de sleutel naar een gezondere samenleving.

  Annekie Kiers
  Orthomolucelair Leefstijl en Voedingsspecialist
  LEV&Healthy
  In Meppel.

  1. Hallo,
   Helemaal eens met uw idee om de alternatieven samen te laten werken met regulier.
   Om dit echt in een nieuw kader te plaatsen, wil ik een overgangs-strategie voorstellen tussen de bestaande organisatie en een geheel nieuwe organisatie.
   Dit betekent voor een groot gedeelte: voorkeur voor vrijwilligerswerk en terwijl dit in opbouw is, accepteren dat het oude betaalde systeem nog voor noodgevallen geldig blijft.
   Net zolang totdat de capaciteit met vrijwilligers aangevuld is.
   Uiteindelijk is het een kwestie van mens zijn voor elkaar. Elkaar supporten, en de meeste alternatieven hebben slechts 1 tool nodig: een gezond, getraind lichaam voor het bieden van hulp. In de praktijk komt het neer op een vrijwillige toezichthoudende arts als spil tussen het oude systeem (noodgevallen, specialisten) en het nieuwe systeem (vrijwillige lange termijn hulp, herstel/revalidatie, preventie, opleiden nieuwe alternatieven). Mijn expertise is behandelingen van blokkades in qi-stroming, en ik kan me op korte termijn beschikbaar maken voor vrijwilligerswerk en de organisatie van dit alternatief. Mail mij rechtstreeks: dhogeling@gmail.com.

 3. Goede dag ik ben Erica en werk als ambulant begeleider maar ben ook ouder van de knul die het dit jaar twee keer is opgenomen geweest in het ziekenhuis.
  Ik heb met eigen ogen van dichtbij ervaren hoe hard de zorgmedewerkers in het ziekenhuis werken, bijna rennen om alles maar rond te kunnen breien.
  Ik kan klappen voor de medewerkers maar, Dit moet anders!

  Voor ik terug het werkveld in ging heb ik rond gekeken om mijn meisjesdroom toch te verwezenlijken, ik wilde altijd kinderverpleegkundige worden, door omstandigheden is dit er nooit van gekomen.
  Nu is (om)scholen eigenlijk onmogelijk, de verdiensten tijdens de scholing/werk is zoveel lager dat ik daar zeker niet voor kies en ik denk vele met mij.
  Ik werk nu naar volle tevredenheid als ambulant begeleider.
  Ook de route van omscholen naar zorgmedewerker kan en moet anders willen we hier mensen voor warm maken.

  Daarnaast hoor ik heel vaak het woord preventie, maar waarom is dan bv de sportschool niet gratis via de zorgverzekering en gaat de preventie pas in als iemand al obese of ongezond is?
  Als iemand al veel te zwaar is kan je een coach krijgen en allerlei trainingen maar dan ben je al te laat en is het geen preventie maar pleisters plakken.

  1. De sportschool is niet echt preventief. Voor preventie moet je zo veel mogelijk terug naar de basis: Er zijn drie lagen.
   Bovenste laag = De Zorg-laag. Dit is voor medicatie en specialisten, als gezonde voeding niet meer mogelijk is en echt behandeld moet worden. Regie is hier verloren.
   Middenlaag = De Voedings-laag. Dit is voor de juiste balans in voeding, activiteiten en slaap – hier vind je de grens tussen wel regie en geen regie meer. De keuze tussen preventie en behandeling is hier aan de client.
   Onderlaag = De qi-laag. Dit is de fundamentele laag waarbinnen alle regie nog beschikbaar is. In deze laag kan heel goed preventie plaatsvinden. Een sportschool is een slecht voorbeeld voor preventie. Bijv. Loopbanden laten clienten langer in een bepaald tempo lopen en passen zich minder goed aan aan de fluctuatie van kracht in spieren en pezen. Kwa qi zijn dit soort sporten geen goede preventie: ze kunnen leiden tot disbalans wat makkelijk naar niveau 2 of niveau 1 escaleert.
   Ik noem het even als voorbeeld en aanleiding in de reactie, zodat de eenvoudige logica van escalatie en de-escalatie tussen de drie lagen van gezondheid zichtbaar wordt.
   Het concept wat ik noem wordt in het kort in China al heel lang gebruikt: Voeding is beter dan een medicijn, en qi is beter dan voeding.
   DWZ: Soms is een medicijn nodig, maar men leeft niet van medicijnen. Gezonde voeding is beter, maar men kan niet de hele dag door eten. Qi circulatie is nog beter, want het zorgt voor de 24-uurscyclus van slapen, eten, sociaal leven en arbeid.

Geef een reactie