Artikel in het medisch contact-15 oktober
25 oktober 2021 

Artikel in het medisch contact-15 oktober

Noodkreet van intensivistenduo over overbelaste zorg

Twee ic-artsen vragen via een brandbrief en petitie aandacht voor de overbelasting van de zorg. Onder de noemer ‘Verzorg de Zorg’ vragen intensivisten Aernout Lahaije en Sander de Lange de overheid om meer in zorgpersoneel te investeren dan in coronamaatregelen.

Volgens Lahaije en De Lange is het zorgstelsel al sinds lange tijd ‘zwaar overbelast’, iets wat volgens hen al vóór corona is begonnen. Zij vinden dat het huidige, inmiddels demissionaire kabinet de zorg heeft ‘uitgehold’ door te bezuinigen en verpleegkundigen te demoraliseren en te overvragen. Ze wijzen erop dat de zorgsector op dit moment met het hoogste ziekteverzuim ooit kampt. Ook zijn ze van mening dat in coronatijd veel te veel gemeenschapsgeld naar coronamaatregelen als ‘testmaatschappij en controleapp’ is gegaan die de zorg volgens hen niet verder helpen. De twee artsen vrezen dat de zorg niet meer in staat is om een komende griepgolf op te vangen.

 

Focus

Het tweetal heeft een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin ze vragen om ‘onmiddellijke steun en maatregelen’. De twee artsen vinden dat de focus nu moet liggen op ‘opleiden, behouden en koesteren van zorgpersoneel’, door betere salarissen te regelen en de administratieve last terug te dringen. Ook hebben ze een petitie opgezet om ‘de aandacht van de politiek op de zorg gericht te krijgen’. Voor het weekeinde stond de teller op ruim zevenhonderd handtekeningen van BIG-geregistreerde en ruim vierduizend niet-BIG-geregistreerde ondertekenaars.

Daarnaast hebben ze een ideeënbus op hun website geopend, waar ze mensen vragen met ideeën te komen over het hervormen van de zorg. Lahaije werkt bij St. Jans Gasthuis in Weert en De Lange bij het Zuyderland MC, maar de artsen benadrukken op eigen titel alarm te slaan.


https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/nieuwsartikel/noodkreet-van-intensivistenduo-over-overbelaste-zorg-.htm

Over de schrijver
Reactie plaatsen